5 tips jimat untuk students !

hello orang - orang dunia ! *tangan menyapu sawang sambil mendengar klasik FM*

di sini hamba nak berkongsi tips jimat yang tak seberapa bagi pelajar di luar sana .
jangan risau tips ini ada yang bakal dan telah dipraktikkan oleh hamba. selamat mencuba !

tips jimat



  • Everywhere u go, bawak sebotol air kosong atau pun kalau malas gileee, kat kedai pesan sky juice. Paling mahal pun tuan kedai charge RM0.50. Bukan kedekut tapi untuk kesihatan. ye tak?
  • Jangan makan junk food ! At least harga junk food dah RM2-3. Baik korang makan nasi. Kenyang 4-5 jam. Kalau dah terliur sangat, nampak je ada orang makan junk food yg korang terliur tu, korang gi tebal muka mintak. Bukan kedekut tapi sharing kan caring. ye tak?

  • Jangan kapel ! Kalau tak , sehari RM10 kredit hp pun tak cukup . Tapi kalau dah tersayang - menyayangi , apa kata kalau nak berbual gunalah medium skype , fb dan twitter . Katakan kat pasangan , " ini bukan kedekut ayang , tapi baby tengah saving duit untuk kite kahwin lagi 5 tahun nanti . ye tak ? "
  • Kalau nak ada sangat transpot , alasan senang nak ulang - alik kolej ke fakulti katanye . Ape kata beli basikal . Selain tak perlukan servis yang berlebih - lebihan , petrol juga tidak berguna . Tapi jangan la beli basikal mountain bike ke Fixee ke . Mahal tuuu . Tapi kalau dah terbawak kereta tu , apa kata setiap kali nak pergi fakulti atau nak gi mana - mana , sumbat sebanyak manusia yg boleh disumbat kat dalam kereta tu . At least duit minyak dapat berkongsi sikit sama sikit . Walaupun nampak benoo kedekutnye , tapi berat sama dipikul , ringan sama dijinjing . ye tak ?
  • Jangan merokok ! Gila sekotak pun dah RM5 ke RM10 . tapi kalau tak tahan sangat sampai meleleh air liur . Boleh la tanam pokok tembakau kat bilik . Kalau addicted sangat , boleh petik satu dua daun tembakau lepas tu hisap . See selain nak saving , kita juga telah menggalakkan pembebasan karbon dioksida ke udara . ye tak ?
pokok tembakau

ps : cukup la 5. selamat beramal ;)