tips mengatasi sifat marah



Sifat suka nak marah tu normal dalam hidup . Its human emotion . No anger , no life ! 
Its important for us to deal with anger in +ve way
Please dont memBABI buta Tuli sesuka hati korang je memarahi others people !
It can cause big big big problem for u , masyarakat , negara and agama .

Here are some of practical suggestion for dealing with anger . Are you ready ? Here we goooo

  • Tarik nafas thousand or million times . Lebih banyak lebih bagus .
  • Tumbuk dinding berulang kali sampai tangan berdarah . But please do not punching other person . Nanti kena saman .
  • Take a walk . Tengok bangunan tinggi melangit biar sampai leher sakit . Tengok KLCC lagi afdhal .
  • Dont speak and go to sleep . [ Jangan buat ketika di dalam kelas dan di tempat kerja ]
  • Curah sebaldi air  pada kepala untuk menghilangkan asap - asap kemarahan . Kalau tak hilang lagi panggil la bomba .
  • Minum air sebanyak mungkin sampai perut senak .
  • Mengambil wuduk dan beristighfar .
  • Senyum walaupun tengah berseorangan . Biar nampak gila , asalkan sifat marah hilang .
  • Ambil sekeping kertas atau nak lebih klasik gunalah daun , batu dan batang - batang pokok  dan catatkan sebab kemarahan disitu .
  • Relakskan diri  dengan menonton cerita korea , cerita hindustan dan komedi yang boleh membuatkan urat kentut ada putus .
  • Main computer game . Kalau tak ada , ambik 7 biji batu kat luar rumah dan main batu seremban .

Selamat mencuba ;)