apa perlu buat bila result exam teruk ?

assalamualaikum .

macam biasa . Aku nak berkongsi la antara perkara yang kita perlu buat bila dapat result exam yang teruk . Segala apa yang aku tulis adalah based on experience my friends and I .



  1. Mesti bagitahu parent pasal result anda . Then , u should ask them " Mak , Kenapa result exam kena BAGUS ? " . Sambil tanya , anda mesti buat muka mintak pelempang . Baru cool !
  2. Post dalam FACEBOOK result anda yang sebenar . Mesti punya la ada beberapa makhluk Allah comment 'congrate ' 'tahniah' . Baru cool !
  3. Pergi lah mengorat awek atau balak yang hensem+genius . Sure korang akan terdengar ayat yang berbaur harum seperti " dapat result teruk , ada hati nak mengorat aku . Sedarlah diri tu , dah la BODOH " .Jangan sedih dan marah ! Anda ambil ayat tu sebagai motivasi untuk berjaya . Next time , bila dah berjaya . Boleh lah mengorat balik awek / balak tersebut . Sure anda diterima dengan tangan yang begitu terbuka . Baru cool!
  4. Untuk manusia yang ada perasaan . Mesti kesedihan bila dapat result teruk . Anda pergi la merempit  , terjun katil dua tgkat , ketuk kepala kat dinding atau tarik rambut sampai botak . Mungkin semua aktiviti ini dapat menghilangkan rasa sakit . Baru cool !
  5. Muhasabah diri anda . Dan fikirkan apa yang anda buat sem lepas .Mungkin disebabkan banyak tengok cerita korea / setiap masa berdating / tidur setiap waktu di bilik / banyak pergi meronggeng dan dll . Baru cool ! *selalunya kalau aku muhasabah diri confirm aku tertidur*
  6. Besyukur adalah mesti .  Seteruk - teruk result anda , mesti ada makhluk Allah yang lain dapat result lagi teruk . Contoh : kalau anda rasa A-  tu teruk teramat , ramai je yang dapat B- . Baru cool !
  7. Usaha+Doa+Tawakal . Untuk menjadi orang yg berjaya dan cool ,pakej ini harus dipraktiskan dalam diri . Semoga kita menjadi orang yang berjaya dengan cemerlang dunia dan akhirat ;)                           *Pakej ini susah sikit nak buat sebab banyak sangat godaan*



ps : Selamat mencuba ;)